Salt la conținut

Articole Utile

Cum alegem discul diamantat potrivit ?

de Andrei Iova 15 Mar 2022 0 comentarii

Cautarea discului potrivit pentru materialul tau nu este intocmai cel mai simplu lucru de achizitionat online. Sutele de variante si marimi diferite ne pot duce in eroare.


In prima parte trebuie sa identificam ce fel de material avem de prelucrat sau taiat(Gresie/faianta simpla, gresie sau faianta portelanata, granit, marmura, travertin, piatra naturala, etc.). In cazul in care materialul este compozit, il echivalam cu materialele din compozitie sau asemanatoare.


Odata ce am stabilit materialul, trebuie sa avem in vedere grosimea sa. Pentru materialele pana in 10-15mm folosim un disc subtire si adecvat materialului, iar pentru cele de 2-3cm grosime, folosirea discului mai dur si dens este necesara. Discurile subtiri pot fi de la 1.2 pana la 1.5 mm grosime, iar cele dense pentru materiale groase minim 1.9 - 2mm.

 

In partea a doua, dupa identificarea materialului, stabilim taietura de care avem nevoie: taiere rapida sau fina. Cea fina are dezavantajul de a fi mai lenta, dar cu o acuratete mai mare. Achizitionarea unui disc cu taiera fina vine in vederea taierii unui material mai subtire, dar nu ne putem astepta sa fie precum cea de tip taiere laser. Orice tip de lucrare prezinta imperfectiuni fie ele cat de minore, asadar trebuie sa ne gandim sa avem in dotare dischete diamantate sau bureti diamantati pentru a slefui marginea placajului sau materialului in cazul in care nu suntem multumiti in totalitate de taietura finala. Discul "universal" sau "cel mai bun" nu exista, varietatea materialelor este imensa. Chiar daca producatorul sau furnizorul numeste gresia 'portelanata', compozitia acesteia poate sa difere. Finisajul poate fi unul foarte rezistent la suprafata sau unul sensibil care de altfel se poate "ciobi" indiferent de disc, compozitia de altfel poate sa difere la acelasi material de la un furnizor la altul( Sunt situatii cand se afla publere metalica in placa, plastic sau materiale diferite).

Calitatea taieturii poate fi influentata totodata si de procesul de productie al placii, acestea pot acumula tensiuni in material datorita procesului de fabricatie sau in timpul transportului.


Acest lucru il intalnim in multe cazuri si materiale, precum si granitul, care dupa nume ne induce spre materialul general granit, care prezinta o duritatea mai mare, dar el ca si compozitie in placa poate fi duritate diferita, abraziv sau chiar mai moale. De aceea din gama personala de unelte nu trebuie sa lipseasca dischetele diamantate sau buretii dimanatanti, precum si piatra de curatare.

.

Postul anterior
Articolul următor

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

Vă mulțumim că v-ați abonat

Aces email a fost inregistrat

Cumpărați look-ul

Alege Opțiunile

Opțiunea de editare
this is just a warning
Conectați-vă
Coșul meu
0 articole