Salt la conținut

Articole Utile

10 Unelte de baza necesare in placari pentru placatorii profesionisti

de George Jurjac 14 Mar 2022 0 comentarii

Pentru unii dintre noi, fixarea placilor este o arta. Este vorba nu numai de taierea si asezarea placilor oriunde este nevoie, ci necesita ani de practica si un ochi bun pentru design, pentru a planifica un aspect al asezarii placilor si a imbina placi de diferite texturi si grosimi impreuna, intr-un model atragator. Nu este vorba doar despre experienta placatarolui, sau despre materialele folosite, ci sculele folosite pentru placare joaca un rol major in lucrarile de placare.

In acest sens este foarte importanta alegerea sculelor potrivite pentru placari pentru lucrarea noastra, in functie de tipul de utilizare (casnica sau profesionala) si de stadiul lucrarii. Alegand corect sculele potrivite pentru placare, timpul necesar de finalizare al lucrarii va fi redus, iar sculele nu vor fi deteriorate datorita materialelor folosite, si nici noi nu vom avea de pierdut.

Cu toate acestea in minte, ne intrebam care sunt cele mai bune scule pentru a obtine o placare perfecta? Uite aici o lista cu 10 scule cruciale pe care un placator specialist trebuie sa le aiba in "trusa" lui de scule:

1. Taietoarele manuale

Taietoare manuale

Una din cea mai importanta unealta de care ai nevoie, este un taietor manual puternic, solid, cu forta mare de rupere. Versatil, usor si usor de folosit, poate face cea mai solicitanta lucrare, intr-una "floare la ureche". Taietorul manual nu doar ca ofera o viteza mare de taiere, dar poate fi folosit si doar cu o singura mana. Taietura este curata si precisa si finisajul placii nu este afectat indiferent daca lucrezi cu placi ceramice, gresie extrudata, sau portelanata. Cauta taietoare manuale de diferite lungimi de taiere, cum ar fi de 60 cm, 90 cm, sau chiar de 155 cm daca aveti in plan sa taiati placi de format mare. Un taietor cu doua ghidaje ofera o mai buna vizibilitate asupra rolei in timpul taierii. De exemplu taietoarele RUBI TS-MAX si RUBI TZ sunt cele mai avansate taietoare manuale de pe piata. Rubi are o gama larga de taietoare manuale care se potrivesc nevoilor tale.

2. Taietoarele electrice

Taietoare electrice

In prezent majoritatea lucrarilor de palcare necesita placi care sa se potriveasca perfect la fixare, deci este nevoie de o taietura precisa si curata. Un taietor electric profesional este esential daca vrei sa faci taieturi fine pe o gama variata de materiale cum ar fi placi ceramice, placi glazurate, sau placi portelanate. Daca esti in cautarea unui taietor electric precis, RUBI DC-250 (850, sau 1200) este o necesitate pentru placatorii profesionisti in cautare de calitate, versatilitate si durabilitate la un taietor. O alta alegere buna este modelul RUBI DU-200 (650, sau 850), un taietor cu greutate redusa, ideal pentru renovari si lucrari usoare.

3. Discuri diamantate

Discuri diamantate

Alegerea discului diamnantat potrivit, nu este un lucru usor. Primul lucru este sa aflam aplicatia si utilizarea acestuia, daca este pentru taiere umeda, sau taiere uscata, etc. Una din recomadnartile noastre este discul diamantat RUBI CPC, disc cu segment continuu, recomandat pentru taierea fina a placilor portelanate cu grosime pana in 25mm, atat drept cat si la 45°. O alta optiune este discul diamantat RUBI CEV, cu segment continuu, pentru placi ceramice. Acesta (CEV) este un disc universal, care este potrivit atat pentru gresie simpla cat si pentru faianta simpla. Dar daca esti in cautare de un disc diamantat pentru a taia materiale tari si dure, cum ar fi granitul, gresia rustica, caramida refractara (samota), clincherul, ardezia, gresia portelanata etc. discul RUBI TVH cu segment turbo viper este ceea ce ai nevoie.

Un alt disc, nou, potrivit pentru taierile la 45° in gresia portelaanta, este discul RUBI TPI cu segment turbo.

4. Carote diamantate

Carote diamantate

Deseori vei descoperi ca trebuie sa dai o gaura in placa pentru tevi, scurgere sau robinet. Gaurirea placilor necesita precizie matematica si scule de inalta calitate pentru a te asigura ca gauresti placa fara sa o spargi.
Un set de carote este esential, mai ales atunci cand lucrezi cu materiale tari si dure precum gresia portelanata. Gaseste carote de diferite diametre, care iti permit sa faci gauri de diferite diametre in orice tip de placa ceramica, sau piatra naturala, usor, rapid si sigur, obitinand cele mai bune finisaje.
Cauta un kit de carote cu gaurire umeda pentru a reduce cantitatea de praf si zgomot de pe santier. In plus, asigurate ca unealta, carota, are deschideri laterale care imbunatatesc racirea acesteia. Aceste deschideri faciliteaza evacuarea reziduurilor dupa fiecare gaura, facand placarea rapida si fara probleme. Cu toate acestea, cu noul ghidaj ZERO DUST de la RUBI, nu mai exista praf la gaurirea cu carotele RUBI DRY GRES pentru taiere uscata.

5. Amestecatorul electric

Amestecator electric

Amestecatorul electric este de asemenea un instrument cheie in proiectele de placare, cu acesta poti obtine amestecuri omogene adaptate nevoilor tale, care asigura o placare rezistenta in timp. Amestecatoarele electrice vin intr-o o gama variata de putere a motorului si viteza de rotatie, astfel fiind potrivite pentru amestecarea mortarelor, adezivilor, vopselelor, rasinilor si a altor materiale. Nu uita sa alegi paleta potrivita pentru materialul pe care doresti sa il amesteci.

6. Galeti de cauciuc

Galeti de cauciuc

Una dintre cele mai importante unelte pentru placari, care e adesea trecuta cu vederea, este veche galeata de cauciuc. Poti s-o folosesti nu doar pentru amestecatul si transportul materialelor, iar galeata fiind din cauciuc este mult mai usor de curatat, decat galeata din plastic. Chiar daca adezivul, sau mortarul este complet uscat, petreci mai putin timp sa cureti o galeata de cauciuc, decat una rigida, din plastic. Durabile si versatila, galeata de cauciuc e o unealta ce nu trebuie sa iti lipseasca din "trusa" ta de scule. Sa nu mai zic ca sunt stivuibile, astfel ocupand putin spatiu, asa ca asigurate ca iti cumperi galeti de diferite marimi.

7. Gletiera dintata

Gletiera dintata

In functie de tipul de placi pe care le ai de montat, indiferent ca sunt plaic ceramice, sau piatra naturala, va trebui sa le fixezi cu un adeziv. Vei fi nevoit sa aplici adezivul corespunzator pentru ca placile sa adere uniform pe perete, sau podea. Deci gletiera dintata este una din cele mai importante unelte pentru fixarea placilor, daca vrei un rezultat curat si profesionist. Cand alegi o gletiera dintata asigura-te ca alegi marimea potrivita, pentru a avea o acoperire adecvata de fiecare data. Cauta o gletiera usoara, dar rezistenta pentru a facilita aplicarea adezivului. Fii atent la forma dintilor gletierei, deoarece acest lucru influenteaza usurinta cu care palca este fixata corect in adeziv. Deoarece fiecare lucrare de palcare are cerintele sale specifice, iti recomandam sa achizitionezi atat gletiere cu dinti rotunzi, cat si gletiere cu dinti patrati.

8. Drisca pentru rostuit

Drisca pentru rostuit

Rostuirea este un proces la fel de important ca restul proceselor din lucrarea de placare. Fara rostuire suprafata arata neuniforma si neterminata. Chitul de rosturi umple golurile dintre placi, fixandu-le intre ele. Dar ce este drisca din cauciuc pentru rostuit? Este un pad din cauciuc fixat pe un maner de tip C, care in functie de duritate si grosime asigura finisajul perfect. Trebuie sa tii minte ca in functie de designul dristei unele sunt potrivite pentru a ajunge in locuri greu accesibile, pe cand altele sunt perfecte pentru a intinde cu usurinta chitul de rosturi pe suprafete mari. Asa ca identifica nevoile lucrarii inainte de a alege drisca din cauciuc pentru rostuit.

9. Sistemul de nivelare

Sistemul de nivelare placi ceramice este folosit pentru a evita o placare neuniforma si pentru a imbunatati rezultatul final. Avantajele unui sistem de nivelare de calitate sunt numeroase:

  • reducerea semnificativa a timpului de montaj;
  • se pot folosi pe o varietate de placi (gresie, faianta, marmura, granit, travertin, etc.);
  • reduce foarte mult probabilitatea de a gresi la montaj;
  • cu ajutorul lor, montajul poate fi facut chiar si de un amator.

10. Distantierii (cruculite sau T-uri)

Distantierii (cruculite sau T-uri)

Cu cativa zeci de ani in urma, placatorii profesionisti foloseau pe post de distantiere sfori, suruburi, cuie pentru a obtine acelasi rost intre placi. Din fericire lucrurile s-au schimbat, acum poti folosi un distantier special creat pentru a obtine un rost perfect, sau chiar tranzitia de la un tip de asezare a placilor, la altul. Daca esti in cautarea distantierului potrivit, trebuie sa stii ca asta depinde de nevoile tale, recomandat este cel de 2 mm, atat la placile de mari dimensiuni, cat si la placile rectificate.

 

*Articol preluat de pe RUBI.com Tradus si adaptat de tarceramic.ro.

Postul anterior
Articolul următor

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

Vă mulțumim că v-ați abonat

Aces email a fost inregistrat

Cumpărați look-ul

Alege Opțiunile

Opțiunea de editare
this is just a warning
Conectați-vă
Coșul meu
0 articole