5 Greseli pe care le face un meserias legat de discurile diamantate
De-a lungul anilor am tot observat diferite greseli pe care le fac meseriasii cand aleg sau lucreaza cu un disc diamantat. Dorind sa aducem valoare in domeniul placarilor am decis sa scriu acest articol pentru voi, ca sa stiti in viitor la ce sa fiti atenti legat de discurile diamantate.
1. Slefuiesc cu discul pentru taiat
Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le intalnim este faptul ca acestia dupa taieturi slefuiesc marginea placilor cu discul pentru taiat. Slefuind cu discul aplicam o forta laterala asupra segmentului diamantat, care conform proverbului "Cel mai destept cedeaza", crapa, sar bucati din segment, care la viteza de 11.000 rpm a unui polizor unghiular mic, pot fi adevarate arme letale sau se pot produce daune grave.
Pentru slefuire sunt discuri special concepute, care au sectiuni diamantate si pe lateralul discului sau dischetele diamantate, respectiv buretii diamantati. Folositi-le cu incredere, sanatatea voastra este nepretuita.
2. Au asteptari ca taiaerea cu disc sa fie precum cea cu "laser"
Un director de la o firma de constructii din Romania, are o vorba foarte faina: "Perfect nu exista, dar foarte bine da". Multi meseriasi cumpara un disc si se asteapta ca taietura sa fie perfect fina, sticla, doar taie in 5 secunde gresia si o monteaza. Deocamdata nu exista aceasta tehnologie, deoarece placile difera foarte mult, conteaza foarte mult modul de fabricatie a placilor, materialele folosite in placa, cum este stratul de suprafata, tensiunea acumulata in placa in timpul fabricatei, in timpul transportului etc. Discurile se comporta diferit la fiecare dintre placi, la unele poate sa fie o taietura perfecta, la alte placi s-ar putea sa mai fie necesar sa slefuiesti.
3. Cauta "cel mai bun disc"
Mai primim adesea cereri de la meseriasi pentru un disc care sa toate tipurile de material, sa aiba durata de viata foarte mare, sa taie si repede, sa taie si fin, sa mearga "laser" cum ziceam mai sus. Cel mai bun disc, nu exista, exista discuri foarte bune. Cine o sa iti garanteze ca discul vandut de el e cel mai bun, vrea doar sa iti vanda, nu il intereseaza ca tu sa ai informatiile corecte si sa alegi discul conform nevoilor tale actuale..
4.Monteaza discul invers
Am intalnit cateva cazuri cand am fost contactati ca nu taie discul, nu intra in material. Fiecare disc are un sens de rotatie care trebuie respectat, sageata de pe disc, sa corespunda cu sageata de pe masina, altfel e ca si cum ai incerca sa tai ceva cu cutitul invers, adica sa tai cu partea boanta, neascutita a acestuia.
5. Nu curata discul
Nu de putine ori primim telefon cu reclamatia ca discul nu este uzat, dar nu mai taie. Unele materiale, la taiere se depun foarte tare pe segmentul diamantat si acopera diamantatele care practic taie placile, iar apa generata de pompa masinii de taiat nu curata suficient discul. Cand se intampla asta, este indicat sa se foloseasca o piatra de curatare, practic se taie o fasie subtire (pentru a te putea folosi cat mai mult de piatra de curatare) si piatra, iar daca dupa o prima taietura nu e suficient, sa se mai faca o taietura in piatra. Astfel piatra curata discul, dar nu afecteaza diamantul, ci ii da un efect de "reascutire".