Salt la conținut

Articole Utile

Care sunt unelte de care am nevoie pentru placile mari?

de Andrei Iova 14 Mar 2022 0 comentarii

  In ultima perioada observam cereri ridicate pentru placile de dimensiune mari, asa numitele slab-uri, iar meseriasii sunt putin depasiti de acest trend, teoretic destul de nou pe piata noastra, nefiind destula informatie despre cum se lucreaza cu acestea si care ar fi uneltele necesare.

In acest articol va prezentam care sunt unelte de baza, cele care iti pot usura munca cu placile de dimensiuni mari. Totodata, vom prezenta cateva accesorii pentru lucrarile speciale, care vor fi descrise mai concret intr-un alt articol.

Care consideri ca e prima unealta si cea mai importanta pentru lucrul cu placile mari?
Daca crezi ca este sitemul de taiere, te inseli.

Vreau sa iti spun ca cea mai importanta unealta este sistemul de transport. Pentru a putea monta si lucra cu placile, acestea trebuie prima data mutate din palet sau pachetul de primire. Multi clienti au prezumtia ca: "O scot cu un coleg, cu mana." sau "O scot cu un coleg cu ventuzele". Din cauza neatentiilor si diferitelor proceduri de 'transport' iti poti ingreuna substantial munca. Slab-urile daca nu sunt scoase perfect drepte, acestea se indoaie si daca nu se fisureaza cand le scoti, placile acumuleaza tensiuni, iar cand incercam sa o rupem dupa ce am zgariat-o, aceasta se va rupe in directia opusa din cauza tensiunii acumulate in zona respectiva. Pe langa elementul de protectie impotriva tensiunilor, sistemul de transport ne ajuta foarte mult sa manevram cu usurinta placa: sa o punem pe masa de lucru, sa o mutam, sa o manevram pentru a aplica adezivul, sa o aplicam etc.

Se poate alege dintre o multime de modele de sisteme de transport: cu 6 ventuze, cu 8 ventuze, cu traverse, fara traverse, cu ventuze simple sau ventuze cu vacuum. Vezi care se potrivesc lucrarilor specifice. Noi le preferam pe cele cu ventuze cu vacuum pentru ca pot transporta placi de greutati mari si sunt mai sigure, mai exact tin mai bine, se observa cand incepe sa scape si poti sa mai faci vacuum, pe cand cele simple cand au scapat, cade si placa.

Urmatoarea unealta foarte importanta este masa de lucru. Placa trebuia sa aiba un amplasament optim pentru a putea fi prelucrata cu usurinta. Variantele de alegere sunt de o diferite dupa placul fiecaruia, fie ele fixe sau extensibile, cu picioare fixe sau rabatabile sau pur si simplu sa ti-o construiesti tu. Tine cont de dimensiunie placilor cu care lucrezi, atunci cand alegi masa. De exemplu daca ai placi de 180 cm lungime este suficienta o masa, daca folosim placi mai lungi, sa zicem 240, ar fi indicat masa si o extensie, iar daca placile sunt de 320 cm in majoritatea cazurilor avem nevoie de 2 mese.

Cand incepem taietura avem de ales intre taietorul manual si cel electric.

Daca alegem taietorul manual, avem avantajul vitezei de taiere. Probleme vom intampina daca placa este tensionata, iar aceasta risca sa se rupa in directa gresita.

Iar daca alegem un taietor electric, avem avantajul de a taia placa drept in majoritatea conditiilor, cat si  la 45 de grad sau chiar poti inclina dispozitivul la 180 sa faci marginea placilor rotunda. Cu taietorul electric, daca e nevoie sa tai un gol in placa pentru chiuveta, sau pentru alt obiect, poti sa faci taietura, pe cand cu taietorul manual este aproape imposibil sa pastram si o forma.

 Un dezavantaj ar fi viteza de taiere mai mica, in comparatie cu taietorul manual.

Ce nu trebuie sa iti lipseasca dintre unelte este buretele diamantat sau discheta diamantata. Dar asta o stiai deja daca ai citit articolele, sau ai urmarit canalul nostru de  Youtube. 

In concluzie pentru placile mari, uneltele de baza de care nu te poti lipsi sunt:

  • sistemul de transport;
  • masa de lucru; 
  • taietetorul manual, sau cel electric (recomand sa le ai ambele);
  • burete sau discheta de slefuit.
Postul anterior
Articolul următor

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

Vă mulțumim că v-ați abonat

Aces email a fost inregistrat

Cumpărați look-ul

Alege Opțiunile

Opțiunea de editare
this is just a warning
Conectați-vă
Coșul meu
0 articole