Salt la conținut

Articole Utile

Cum alegem taietorul manual potrivit?

de Andrei Iova 14 Mar 2022 0 comentarii

Vine un moment cand trebuie sa iti schimbi taietorul manual pentru ca e uzat, sau e depasit fata de ce materiale sunt acum pe piata, sau pur si simplu esti la inceput de drum, vrei sa te apuci de placat si trebuie sa iti cumperi un taietor manual si avand in vedere multitudinea de taietoare, nu stii ce sa alegi.
Ce am zis mai sus se aplica meseriasilor, dar sa nu ii uitam si pe cei pasionati sa isi faca lucrarea ei insisi, chiar daca nu sunt de meserie placatori.

Inainte de a incepe sa iti cauti taietorul manual potrivit pentru tine, trebuie sa stabilesti de la bun inceput regimul de lucru (hobby, ocazional, profesional sau intensiv), tipul materialului (faianta simpla, faianta portelanata, gresie simpla, gresie portelanata), lungimea maxima a placilor cu care vei lucra si grosimea maxima.
Acum veti zice: "De unde sa stiu eu ce placi va avea clientul, ca nu sunt clarvazator?"
Intradevar nu esti clarvazator, dar sunt convins ca ti-ai cam facut o idee cam ce grosimi si lungimi de placi cumpara lumea, sau esti tu dispus sa lucrezi, iar daca esti la inceput, intrebi alti meseriasi, sau intrebi la magazine de gresie si faianta cam ce tipuri de placi cumpara lumea.
Odata stabilit regimul de lucru si tipul de placa, poti incepe cautarea taietorului.

Cu brandul Sigma e destul de usor. Ai placi texturate si mai dificil de taiat? Alegi seria MAX sau Klick Klock. Pentru celelalte tipuri de placi ai restul modelelor.

Cu Montolit e la fel de simplu, ai modelul Masterpiuma pe diferite lungimi, iar pentru lungimi mai mici si lucrari DIY (ocazionale) ai (22-45 cm) ai Minimontolit, sau Minipiuma (36 si 45 cm lungime). Mai sunt cateva modele, dar foarte rar folosite, cel putin in Romania. Deci, la fel, simplu de ales.
La Battipav aceiasi poveste, modele putine, usor de ales. Ai ceva mai usor de lucru, DIY, sau ocazional, ai modelele Basic si Leggera. Ai de lucru profesional, alegi intre Super Pro si variantele Profi-XPRO.

Unde iti ia mai mult timp sa te decizi, este la brandul Rubi, deoarece sunt mai multe modele, cu multe caracteristici de luat in calcul inainte de achizitie, dar nu e ceva de speriat.

Sa le luam, pentru inceput, masinile pentru lucrul ocazional.

Lucrul ocazional cu gresie portelanta: aici vor merge taietoarele SPEED-N, FAST si STAR-MAX.
Lucrul ocazional cu gresie simpla: aici vor merge taietoarele SPEED-N, FAST, STAR-MAX, STAR., POCKET SI PRACTIC.
Lucrul ocazional cu faianta simpla: aici vor merge taietoarele SPEED-N, FAST, STAR-MAX, STAR., POCKET, PRACTIC, BASIC si TEN-BRIC.

Sa continuam acum cu lucrul profesional.

Lucrul profesional cu gresie portelanata: aici vor merge taietoarele TZ, TX-MAX, TP, TR-MAGNET, TQ, TS-MAX SI SPEED MAGNET.

Lucrul profesional cu gresie simpla: aici vor merge taietoarele TZ, TX-MAX, TP, TR-MAGNET, TQ, TS-MAX SI SPEED MAGNET, SPEED-N, FAST, STAR-MAX si STAR.

Lucrul profesional cu faianta simpla: aici vor merge taietoarele TZ, TX-MAX, TP, TR-MAGNET, TQ, TS-MAX SI SPEED MAGNET, SPEED-N, FAST, STAR-MAX si STAR.

Si nu in ultimul rand lucrul intensiv.

Lucrul intensiv cu gresie portelanata: aici vor merge taietoarele TZ, TX-MAX, TP.

Lucrul intensiv cu gresie simpla: aici vor merge taietoarele TZ, TX-MAX, TP, TR-MAGNET, TQ, TS-MAX SI SPEED MAGNET.

Lucrul intensiv cu faianta simpla: aici vor merge taietoarele TZ, TX-MAX, TP, TR-MAGNET, TQ, TS-MAX SI SPEED MAGNET.

Informatiile de mai sus, legate de taietoarele Rubi le gasesti si in catalog, la pagina 22.

Stiind ce modele merg in functie de tipul de placa si nivelul de lucru, iti e mult mai usor sa alegi masina potrivita. Acum ramane sa alegi doar in functie de lungimea placii, gorsimea acesteia, forta de rupere a masinii si (aici e deja preferinta personala) masian cu o singura sina de culisare, sau masina cu 2 bari de culisare.

Doua ponturi vreau sa iti dau legat de masinile Rubi. Daca e sa aleg intre SPEED-N si SPEED MAGNET, aleg SPEED MAGNET pentru ca e mai robusta, mai solida, e entry-level la clasa profesionala, pe cand SPEED-N e in clasa semi-profesional. Intre STAR si STAR-MAX, aleg STAR-MAX pentru ca e mai solid si pentru ca rupatorul are talpa de rupere mai mare, deci va fi mai usor de rupt placa. Daca e sa aleg intre TZ si TX-MAX sau alt taietor profesional RUBI, aleg TZ-ul pentru ca are forta de rupere cea mai mare si cel mai mare avantaj al acestuia e ca se face culisarea pe rulmenti, nu prin frecare, ceea ce reduce foarte mult oboseala utilizatorului. Aceste lucruri nu le gasesti in catalog, sunt doar nsite constatari facute de mine la traningul pe care l-am facut la RUBI si alte ocazii cand am mai taiat cu masinile.

Postul anterior
Articolul următor

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

Vă mulțumim că v-ați abonat

Aces email a fost inregistrat

Cumpărați look-ul

Alege Opțiunile

Opțiunea de editare
this is just a warning
Conectați-vă
Coșul meu
0 articole