Salt la conținut

Articole Utile

Cum alegem corect gletiera dintata?

de Andrei Iova 14 Mar 2022 0 comentarii

Incepi o lucrare si realizezi ca nu ai gletiera dintata, sau cea veche s-a stricat, asa ca intri pe net sa cauti una, dar te intrebi de care ai nevoie, pentru ca sunt o multime. In continuare o sa iti dau cateva ponturi cum sa iti alegi gletiera dintata corecta.

Din start trebuie sa stii ca nu este o dimensiune standard ce merge la toate tipurile de placi si cu aceia te duci inainte. Fiecare tip de placa necesita un anumit tip de gletiera. Este foarte important sa tii cont de cantitatea de acoperire a placii/suprafata acoperita a placii.

O acoperire potrivita a placii inseamna un minim de 85% acoperire cu adeziv a placii in zonele uscate (majoritatea podelelor, in jurul semineelor etc.) si minim 95 % acoperire cu adeziv a placii in zonele cu umniditate (cabine de dus, bai etc.). Exista mai multe cerinte, cum ar fi acoperirea completa sub toate cele patru colturi ale placii, dar acestea sunt elementele de baza.

Cum se masoara gletierele dintate?

Marimea si distanta dintre dinti sunt partea de baza pentru masurarea gletierei. Acest lucru iti va spune cat adeziv va lasa gletiera pe substrat dupa ce l-ai intins, astfel forma si dimensiunea dintilor gletierei iti spun cat adeziv este intre placa si substrat odata ce placa este instalata.

Luam ca exemplu doua tipuri de gletiere de la Rubi: cu dinti patrati, sau cu crestatura rotunda, tip U. Ambele tipuri de gletiera sunt masurate in aceiasi maniera: primul numar este latimea crestaturilor, (distanta dintre dinti), al doilea numar este adancimea crestaturii.

Folosind o gletiera dintata patrata de 12 x 12 mm, vei lasa creste de adeziv de 12 mm inaltime pe substrat, cu spatii de 12 mm intre fiecare creasta. O gletiera pe care este trecuta doar o dimensiune (ex. 12 mm) inseamna ca ambele dimensiuni sunt aceleasi (ex. Pe gletiera scrie doar 12mm inseamna ca ea este 12 x 12 mm).

Cand folosesti o gletiera de exemplu de 6 x10 mm, aceasta va lasa pe suport creste de adeziv de 6 mm latime, cu 10 mm inaltime, cu spatiu de 6 mm intre creste.

Gletierele cu crestatura semirotunda, de tip U au in mod normal un singur numar, ex. 10 mm, care inseamna atat latimea dintilor, cat si adancimea crestaturilor. Folosind o gletiera cu crestatura semirotunda vei avea pe suport creste de 10 mm inaltime, cu 10 spatiu intre creste si creste de 20 mm latime.

Cat adeziv va lasa gletiera pe substrat sub placa?

Dimensiunile glteierei determina cat adeziv trebuie sa pui pe substrat si cat de gros trebuie sa fie sub placa. Cand folosesti o gletiera dintata cu dinti rectangulari, de exemplu 12x12 mm, stratul de adeziv, dupa asezarea placii, va fi jumatate, adica un strat de 6 mm sub o placa dreapta, pe un substrat drept.

Cand montezi placa pe stratul de adeziv, aceasta va distribui uniform crestele de adeziv, in spatiile dintre creste. Din moment ce spatiile dintre creste au aceiasi dimensiune cu crestele, cand montezi placa, crestele vor fi reduse al jumatate, astfel, asa cum am scris si mai sus, cand ai creste de 12 mm cu 12 mm spatiu intre ele, cand asezi placa reiese un strat de adeziv de 6 mm (daca placa si substratul sunt drepte), in cazul gletierelor cu dimensiunea dintilor de 6x6 mm va ramane un strat de adeziv de 3 mm.

Folosind o gletiera cu crestatura U, cand asezi placa pe stratul de adeziv, sub placa va ramane un strat de putin peste o treime din dimensiunea dintilor gletierei. De exemplu o gletiera cu crestatura U de 10 mm, va lasa un strat de adeziv de 3 mm sub placa montata.

Gletiera cu dinti rectangulari, sau cu crestaturi U? Ce sa folosesc?

Din moment ce o gletiera cu crestatura U de 10 mm lasa acelasi strat de adeziv ca si o gletiera cu dinti rectangulari de 6x6 mm, adica un strat de adeziv de 3 mm, de ce sa aleg una in detrimentul celeilalte?

Diferenta intre cele doua forme de gletiere determian cat de usor se aseaza adezivul sub placa. Mai usor o sa ,,strivesti” crestele semirotunde decat cele patrate/rectangulare.

Cand asezi o placa peste creste rectangularea, acestea se vor strivi incepand de sus, abia apoi se vor indinte in laterale, pe cand crestele semirotunde se vor strivi in lateral in partea de jos, astfel reducand la minim posibilitatea de a ramane aer sub placa.

Ce marime de gletiera sa folosesc?

Pentru a determina ce marime de gletiera avem nevoie trebuie sa tinem cont atat de placa cat si de substrat, mai exact cat de drepte sunt acestea. Cu cat acestea sunt mai denivelate, cu atat mai mult adeziv necesita, deci o gletiera cu dinti/crestaturi mai mari.

Prima oara trebuie sa stabilesti cat adeziv vrei sa ramana sub placa. In mod normal un strat de adeziv de 2 mm sub palca montata este suficient, dar pentru a calcula mai usor ce gletiera ai nevoie e mai bine sa stabilesti un minim de 3 mm de adeziv sub placa montata.

Sunt doua metode de a calcula marimea gletierei necesare: prin stabilirea denivelarii placii si prin inspectia vizuala.

Stabilirea denivelarii placii se face punand doua placi una peste cealalta (cu partea ce vine in contact cu adezivul) si apoi strangi un colt al placilor. Daca placa este dreapta, celalalt colt nu se va ridica, in schimb daca placa nu este dreapta, coltul opus se va ridica. Daca se ridica coltul opus, masoara distanta dintre placi in acest colt si imparte la 2.

Daca prin aceasta actiune iti ramane un gol intre placi de 6 mm, inseamna ca placile tale sunt denivelate 3 mm si daca ai stabilit un minim de adeziv pe substrat, sub placa montata, de 3 mm, inseamna ca vei avea nevoie de creste de adeziv de 6 mm, lucru pe care il obtii cu o gletiera cu dinti de 12x12 mm.

A doua metoda de a stabili ce gletiera ai nevoie e inspectia vizuala, adica intinzi adezivul cu o gletiera, presezi placa in adeziv, apoi o ridici si te uiti daca placa e acoperita in intregime cu adeziv, sau are locuri unde nu e acoperita deloc cu adeziv, sau foarte putin. Astfel poti determina ce marime de gletiera ai nevoie pentru a avea o acoperire corespunzatoare.

Preferinta personala

Pe langa toate recomandarile de mai sus, poti determina ce tip de gletiera sa folosesti si in functie de preferinta personala. Ca o regula generala, cu cat e mai mare placa, cu atat de mare trebuie sa fie si gletiera. Putin mai mult adeziv sub placa este acceptabil, mai putin adeziv sub placa este inadmisibil.

Alegerea unei gletiere cu dinti rectangulari, sau crestatura U este la urma urmei o alegere personala. Desi crestaturile semirotunde de adeziv se intind mai bine, e nevoie de o gletiera cu crestatura U mai mare pentru a putea lasa aceiasi grosime de adeziv sub placa ca si cu o gletiera cu dinti rectangulari.

Mai sunt si gletierele indoite la 45º. Masuratorile se fac la fel, alegerea gletierei se face la fel, singura diferenta fata de gletierele drepte este ca gletierele indoite la 45º ofera comfort sporit si reduce efortul.

Mai jos ai un tabel care sa te ajute sa alegi gletiera.

Fotografiile folosite au fost preluate de pe Rubi.com

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Rubi.com

Tradus, adaptat si adaugit de catre Tarceramic.ro

Postul anterior
Articolul următor

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

Vă mulțumim că v-ați abonat

Aces email a fost inregistrat

Cumpărați look-ul

Alege Opțiunile

Opțiunea de editare
this is just a warning
Conectați-vă
Coșul meu
0 articole